Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Οι κοσμικοί και οι απρόσκλητοι της πολιτικής


Αγαπημένο μου ημερολόγιο, η πολιτική ζωή είναι γεμάτη κοσμικότητες και απρόσκλητους επισκέπτες.

29.11.09 ΚΥΡΙΑΚH
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος θορυβήθηκε όταν ένα ζευγάρι κοσμικών ανάρτησε στο Facebook μερικές φωτογραφίες του με κορυφαίους πολιτικούς των ΗΠΑ. Ο λόγος για τον Ταρέκ και τη Μισέλ Σαλάχι, οι οποίοι βρέθηκαν παρέα με τον Ινδό πρωθυπουργό κ. Μανμόχαν Σινγκ στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος Ομπάμα προς τιμήν του. Μερικές φωτογραφίες του ομολογουμένως καλοντυμένου ζευγαριού με τον Τζο Μπάιντεν και άλλους πολιτικούς αξιωματούχους ήταν αρκετές για να γίνει αντιληπτό ότι αυτοί οι δύο Αμερικανοί παρευρέθησαν σε ένα δείπνο στο οποίο δεν ήταν καλεσμένοι. Οι Aρχές ασφαλείας ερευνούν έκτοτε το κατά πόσο πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες στο ζευγάρι που παρεισέφρησε ανενόχλητο στο πρώτο σπίτι των ΗΠΑ χωρίς να γίνει αντιληπτό και χωρίς κανένας να το σταματήσει στην είσοδο.

Ποιο ήταν τελικά το κίνητρο αυτής της τολμηρής πράξης για το ζευγάρι των Σαλάχι; Διότι πέρα από την εμπειρία του συναγελάζεσθαι με πολιτικούς και υψηλούς προσκεκλημένους, το σημαντικότερο κίνητρο ήταν η έμπρακτη -μέσω φωτογραφικών ντοκουμέντων- απόδειξη της εκεί παρουσίας τους. Η ουσία δηλαδή της πράξης τους αναζητείται στην ανάγκη του ζευγαριού να διατυμπανίσει το κατόρθωμά του, να δώσει διαπιστευτήρια παρουσίας, αποδεικνύοντας στην υφήλιο μέσω του Διαδικτύου την παράτολμη πράξη του.
Άσχετα με το πόσο κάθισαν εκεί, με ποιους πραγματικά μίλησαν και εάν μπόρεσαν να έρθουν σε επαφή με σημαντικούς ανθρώπους που παρευρίσκονταν στο Λευκό Οίκο, το γεγονός και μόνο ότι κατόρθωσαν να φωτογραφηθούν καθιστά το τόλμημά τους άκρως επιτυχημένο.

Στα αλήθεια, τι διαφορά όμως έχει ένα ζευγάρι κοσμικών από ένα ζευγάρι Ελλήνων πολιτικών, για παράδειγμα; Σε τι διαφέρει η υπερφίαλη και επιφανειακή ανάγκη για φωτογράφιση δύο τυχοδιωκτών Αμερικανών από τη συνεχή παρουσία μερικών βουλευτών, ακόμα και υπουργών, στα ΜΜΕ και στα περιοδικά; Άραγε, τι είναι χειρότερο, να είσαι απρόσκλητος σε δείπνο και να στρογγυλοκάθεσαι τρώγοντας τζάμπα ή να είσαι απρόσκλητος στην πολιτική και να διαχειρίζεσαι τις τύχες και τις μοίρες των λαών;
Η εικόνα έχει αντικαταστήσει την πολιτική. Στην εποχή της παντοδυναμίας του μέσου, το μήνυμα δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία. Η παρουσία στα ΜΜΕ και στις φωτογραφίες των περιοδικών κρίνεται ίσως περισσότερο αναγκαία ακόμα και από την πολιτική επάρκεια. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ποιοι εκλέγονται τις περισσότερες φορές βουλευτές στο Κοινοβούλιο, ιδίως στις περιφέρειες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η κόρη του εκδότη, η σύζυγος τραγουδιστή, ο γιος του πολιτικού, ο δημοσιογράφος, το μοντέλο, η ηθοποιός είναι μόνο μερικές ιδιότητες-άσοι στο μανίκι όσων επικρατούν στη μάχη του σταυρού, ακόμα και στις λίστες Επικρατείας. Η αναγνωρισιμότητά τους έπαιξε το σημαντικότερο ρόλο στη συνείδηση του ψηφοφόρου. Αλλά και μετά, στη χάραξη πολιτικής γραμμής μιας κυβέρνησης, είναι συχνότερο γεγονός υπουργοί να μιλάνε και να φωτογραφίζονται παρά να προσφέρουν σημαντικά πράγματα στο υπουργείο που ανέλαβαν. Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει παράδοση χρόνων σε μια τέτοια ναρκισσιστική αυτοπροβολή. Ιδίως στην Ελλάδα, οι περισσότεροι που το αναλαμβάνουν το θεωρούν άχαρη δουλειά. Και αφού η αισθητική θεωρείται συνώνυμο του πολιτισμού, διατηρούν ενδόμυχα την πίστη ότι οι φωτογραφίες σε περιοδικά, τραβηγμένες όμως με αισθητική, ενδέχεται να αλλάξουν τον κόσμο.

Τώρα, ποιος μπαίνει προσκεκλημένος και ποιος απρόσκλητος στο «σπίτι» της ελληνικής πολιτικής ζωής είναι λίγο πολύ γνωστό. Και τι σημαίνει να είσαι προσκεκλημένος στην πολιτική. Εδώ, σε αντίθεση με τα γκαλά και τα επίσημα δείπνα, η μόνη πρόσκληση που θα έπρεπε να δίνεται στους πολιτικούς θα εκπορευόταν από μια ιδεατή κοινωνία. Από μια κοινωνία που θα αξιολογούσε τις δυνατότητες ενός ανθρώπου να συγκεράσει όραμα και υλοποίηση. Αντ’ αυτού έχουμε μερικούς προσκεκλημενο-απρόσκλητους, που μπαίνουν στην πολιτική είτε γιατί ανήκουν σε πολιτικά τζάκια είτε γιατί θεωρούν την πολιτική συνώνυμο της δημοσιότητας είτε επειδή απέτυχαν σε άλλους επαγγελματικούς τομείς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε αντίθεση με τους κοσμικούς των ΗΠΑ, που έφυγαν από το επίσημο δείπνο μόλις εξασφάλισαν μερικές φωτογραφίες, οι Έλληνες πολιτικοί μετατρέπουν κάθε πρόσκληση για ενεργό συμμετοχή στα κοινά σε ευκαιρία για το μεγάλο φαγοπότι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου