Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

ΙΕΚ: Ιδιωτική τηλεόραση


Η τηλεόραση, εκτός από καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας και των χαρακτηριστικών της, αποτελεί και ένα μετασχηματιστή ζωών και υπάρξεων. Όποιος μυηθεί στις κάμερες και στο λαμπερό φως τους δεν μπορεί πολύ εύκολα να αποποιηθεί τη δύναμη και τις πλασματικές ευκαιρίες που αυτές προσφέρουν. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τα εύπλαστα θύματα της επιβίωσης, ανθρώπους με χαμηλή νοημοσύνη και έλλειψη προσόντων που βρίσκουν ένα κεραμίδι να βάλουν το κεφάλι τους με αντάλλαγμα την ανεξέλεγκτη έκθεση του εαυτού τους, αυτό ισχύει και για ανθρώπους που θεωρούνται για την κοινωνία μορφωμένοι και με πρότερο... έντιμο βίο.

Κάποτε η ζωή είχε όνειρα
Την εβδομάδα που μας πέρασε η κ. Πόπη Τσαπανίδου φιλοξένησε στην πολύ καλή ενημερωτική εκπομπή της «Συμβαίνει τώρα» δύο νεαρές φοιτήτριες στις Διεθνείς και Πολιτικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο λόγος της παρουσίας τους στην εκπομπή ήταν η συμμετοχή τους σε ένα διεθνή διαγωνισμό ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, στον οποίο κατέκτησαν το πρώτο βραβείο. Οι νικήτριες, δύο κορίτσια 18 με 20 ετών, ήταν το παράδειγμα του ανθρώπου που έχει όνειρα για τη ζωή του, σπουδάζει, καλλιεργείται, συμμετέχει ενεργά στην κοινωνία και έχει θέσεις για την πολιτική και για την τέχνη. Εκτός από τις σπουδές τους στις πολιτικές επιστήμες, η μία ζωγράφιζε και η άλλη ήταν μουσικός επιλέγοντας -στην ερώτηση με τι θα ήθελαν να ασχοληθούν- να δώσουν προτεραιότητα στην τέχνη τους. Παρά το νεαρό της ηλικίας τους, δύο πράγματα ήταν αυτά που ξεχώριζαν. Το πρώτο ήταν η ικανότητά τους να εκφράζονται με σωστά ελληνικά, να μιλούν συγκροτημένα και κατανοητά, κάτι που δεν απολαμβάνουμε συχνά από διάφορες άλλες τηλεοπτικές παρουσίες των ριάλιτι και των μεσημεριανών εκπομπών. Το δεύτερο ήταν ότι ήδη -τόσο νωρίς- αισθάνονταν απογοητευμένες για τις ευκαιρίες που δίνονται στην Ελλάδα και σκέφτονταν τη μετοίκηση σε μια άλλη χώρα, που θα τις βοηθούσε περισσότερο στην εκπλήρωση των στόχων τους.

Η λογική της κονόμας
Βλέποντας αυτά τα κορίτσια, μου ήρθε στο νου μια άλλη τηλεοπτική παρουσία που ήταν καλεσμένη στο «Gala» της Κυριακής με τη Μαρία Σταματέρη. Ο Γιώργος Λιάγκας, ο γνωστός τηλεπαρουσιαστής, άνοιγε με άνεση την ψυχή του στην εκπομπή του Star. Ο κ. Λιάγκας, που έχει συνδεθεί στη συνείδηση του κόσμου με το light ψυχαγωγικό πρόγραμμα, που αναδείχθηκε μέσα από τις «ειδήσεις» του Star, που παρουσιάζει τηλεπαιχνίδι με ξανθιές και φωτογραφίζεται σε περιοδικά ποικίλης ύλης με τη συμβία του, κάποτε ήταν ένας σοβαρός φοιτητής. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο, στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, μια ομολογουμένως δύσκολη σχολή, παίζει πολύ καλό πιάνο και, ενδεχομένως, η παιδεία του να συμπληρώνεται και με γαλλικά. Τι έγιναν όλα αυτά στη συνέχεια; Τι μεσολάβησε στη ζωή του και έκανε ένα άλμα πιο γρήγορο και από τη φθορά, όταν μεταπηδούσε από τα τιμημένα θρανία του Πολυτεχνείου στο τηλεοπτικό πλατό- προσομοίωση κοτετσιού, με αλαλάζουσες ξανθιές ανταύγειες; Ο εκμαυλισμός της τηλεόρασης μεσολάβησε. Τι να τα κάνεις, άλλωστε, τα πτυχία και την ενασχόληση με αυτά, όταν τρέχει το ζεστό παραδάκι, υπογράφεις παχυλά συμβόλαια για να κάνεις μια αντικειμενικά πανεύκολη δουλειά, φωτογραφίζεσαι, είσαι αναγνωρίσιμος, σου ανοίγονται όλες οι πόρτες και μπορείς, τελικά, να ατενίζεις με αισιοδοξία και... σκάφος τα νερά της παντελούς αποχαύνωσης...
Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι σπουδές δεν είναι το παν...
Η αξιοπρέπεια όμως;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου