Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Ιστορίες αμαρτίας και αγιοσύνης


Η τηλεόραση στέκεται αμήχανη απέναντι σε ανθρώπους που θεωρεί τηλεοπτικά δημιουργήματά της και ξαφνικά αποφασίζουν να αποστασιοποιηθούν, να χαράξουν μια διαφορετική πορεία, μακριά από τα έντονα φώτα της δημοσιότητας.

Το τεράστιο όμως τηλεοπτικό «χωνευτήρι», που ανακατεύει τα καλύτερα και τα χειρότερα προσδίδοντάς τους κοινή αισθητική, είναι ικανό να φιλοξενήσει την ίδια στιγμή σε διπλανά παράθυρα την αμαρτία με την αγιοσύνη, κάνοντας την αμαρτία να φαίνεται γλυκιά και την αγιοσύνη τρομακτική.

Το μοναστικό πνεύμα
Στη χθεσινή μεσημεριανή εκπομπή της Φαίης Σκορδά «Πολύ μπλα-μπλα» οι ρεπόρτερ της εκπομπής βρήκαν τη Ναταλία Λιονάκη, τη νεαρή ηθοποιό που αποφάσισε να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και να αφοσιωθεί στον Θεό, τη στιγμή της άφιξής της στην Αθήνα. Η 32χρονη γυναίκα, που έχει επιλέξει από το Μάιο τη ζωή της μοναχής, επισκέφθηκε το κλεινόν άστυ γιατί η μητέρα της νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Με μαύρα ρούχα, ένα μεγάλο κομποσχοίνι στο χέρι και άβαφη, η πρώην ηθοποιός κοιτά την κάμερα που την έχει πάρει στο κατόπι προσπαθώντας να εξηγήσει με όσο το δυνατόν πιο μειλίχιο τρόπο τους λόγους που την οδήγησαν στο δρόμο του Θεού. Η μαρτυρία της, που διατράνωνε ότι για πρώτη φορά έχει επιλέξει σωστά για τη ζωή της, συνοδεύτηκε με σχόλια αμφισβήτησης και σχετικής υπονόμευσης από το στούντιο της εκπομπής. Κανείς από όλους όσοι κοσμούν τα διάφορα χαρούμενα μεσημεριανά πάνελ -και όχι άδικα- δεν μπορεί να διανοηθεί πώς είναι να εγκαταλείπεις αυτό το τσίρκο που αυτοί λένε ζωή. Διότι ασχολούνται με την ηθοποιό εξαιτίας του πρότερου βίου της, που ήταν λουσμένος στα φώτα της δημοσιότητας, και η σύγκριση βαραίνει αρνητικά στο δικό τους νου. Πώς είναι δηλαδή δυνατόν να εγκαταλείπει κάποιος τα εξώφυλλα για τη μοναχικότητα.

Η μοναξιά του εφήμερου
Με την τρομερή δυνατότητα που έχουν οι εκπομπές να περνάνε από το ένα θέμα στο άλλο, η ακριβώς επόμενη εικόνα αφορούσε ένα άλλο όμορφο κορίτσι, που όμως κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά. Ο λόγος για την Τζούλια Αλεξανδράτου, έναν ξανθό άγγελο, που επιλέγει για τη ζωή του ένα διαφορετικό δρόμο, το ίδιο μοναχικό. Περιφερόμενη από εκπομπή σε εκπομπή, αλλάζοντας επαγγέλματα, επενδύοντας στο σώμα της, διότι, όπως λέει, είναι η δουλειά της, η νεαρή κοπέλα αφήνεται όλο και περισσότερο σ’ έναν κόσμο λαμπερό αλλά απατηλό. Με γνώμονα την αναγνωρισιμότητα, τα πλούτη και την εύκολη ζωή, βουτά τελικά στα δύσκολα. Διότι όσο και να θεωρείται ότι ο δρόμος της αρετής είναι ο μόνος δύσκολος, σε πολλές περιπτώσεις οι συγκυρίες, οι εμπειρίες αλλά και τα τραύματα που επιφέρει ο δρόμος της «κακίας» χαράσσουν την ψυχή με τρόπο ανεξίτηλο. Άλλωστε, οι δύο εικόνες δίπλα-δίπλα, η εγκόσμια Τζούλια και η μοναχή Ναταλία, έχουν πολλά κοινά. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και οι δύο προδίδουν κάτι για να έχουν κάτι άλλο. Και οι δύο βιώνουν μια απέραντη ανάγκη για αφοσίωση και αγάπη, ενώ νιώθουν από πριν μόνες. Είτε προδίδοντας το σώμα, αναβαθμίζοντας το πνεύμα και την ψυχή, είτε προδίδοντας το συναίσθημα για να προβληθεί το σώμα, και στις δύο περιπτώσεις ο άνθρωπος μένει μισός. Και ακόμα πιο μισός μένει όταν αναζητά βήμα εξομολόγησης στην τηλεόραση.

1 σχόλιο:

  1. Eίναι τόσο κοντά η αμαρτία με την αγιοσύνη που μόλις αφήσεις τη μία πέφτεις στην αγκαλιά της άλλης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή