Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Ο σκοπός αγιάζει το (τηλεοπτικό) μέσο

Είναι σπάνιες οι στιγμές που η τηλεόραση παράγει ανιδιοτελές κοινωνικό έργο. Όπως όλοι οι τομείς που βασίζουν τη βιωσιμότητά τους στην οικονομική εκμετάλλευση, έτσι και η μικρή οθόνη μετράει πάνω από όλα τις απολαβές για ό,τι θα προβληθεί. Οι ιθύνοντες του μέσου άλλωστε θεωρούν το ανθρώπινο δράμα την καλύτερη ψυχαγωγική συνταγή. Το συναίσθημα μπορεί να τους αφορά ως τρόπος αύξησης της τηλεθέασης, όμως ποτέ δεν αφήνουν να τους παρασύρει σε επιλογές που δεν θα απέδιδαν εμπορικά.

«Μυρίζει σάρκα»

Στην πραγματική ζωή, όμως, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι, είτε επειδή πάσχουν οι ίδιοι και η οικογένειά τους είτε επειδή είναι επαγγελματίες σε κοινωνικούς φορείς, χρειάζονται την προβολή και την ενημέρωση που παρέχει η τηλεόραση. Την αποφεύγουν, όμως, συνειδητά γιατί τη φοβούνται. Ίσως δικαιολογημένα, αφού όσες φορές η τηλεόραση έχει καταπιαστεί με τραγικά ζητήματα, νόσους και ανθρώπινα δράματα, κατορθώνει να εκμαυλίσει τα γεγονότα, να εκμεταλλευτεί τα θύματά της, ενώ την ίδια στιγμή εκχυδαΐζει τον πόνο μέσω των συνεχών τηλεοπτικών επαναλήψεων. Ο κανόνας αυτός φυσικά δεν αποκλείει τις ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως, π.χ., την εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη, που τηρούν υπεύθυνη στάση απέναντι στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Αντιστροφή των ρόλων

Αυτές τις μέρες η βρετανική κοινή γνώμη έχει έρθει αντιμέτωπη με το δράμα ενός 27χρονου κοριτσιού. Η Jade Goody, που έγινε δημοφιλής στο εσωτερικό της χώρας της για τη συμμετοχή της στο «Big Brother», βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πολύ επιθετικό καρκίνο, ο οποίος πολύ σύντομα, σύμφωνα με τους γιατρούς, θα της στερήσει τη ζωή. Η τηλεόραση έτσι και αλλιώς για τη νεαρή Jade έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη σύντομη καριέρα της, από τη στιγμή που αγαπήθηκε για τον αντιδραστικό χαρακτήρα της στο βρετανικό ριάλιτι. Η συμμετοχή της τη βοήθησε να αυξήσει σημαντικά τα εισοδήματά της, εμφανιζόμενη σε διάφορες εκπομπές και «πουλώντας» στιγμές από τη ζωή της σε κοινή θέα.

Τώρα, με την εμφάνιση του καρκίνου, η 27χρονη πιέζεται από το χρόνο, αλλά και από τα ΜΜΕ, που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν και το θάνατό της. Αντί, λοιπόν, εκείνη να κλειστεί στον εαυτό της στην προσπάθεια να αποφύγει την έκθεση της κατάστασής της, με αμφίβολα αποτελέσματα, επιλέγει να εκμεταλλευτεί το μέσο που την έκανε γνωστή. Με εμπορικές συμφωνίες που θα εξέπλητταν για τους διακανονισμούς τους ακόμα και ατζέντηδες του Χόλιγουντ, με ρήτρες για τήρηση των όρων της συμφωνίας, η Goody ήδη έχει πουλήσει τα δικαιώματα του επικείμενου γάμου της και της βάπτισης των δύο μικρών παιδιών της στη Living TV και στο περιοδικό «OK» έναντι 700.000 και 100.000 λιρών αντίστοιχα. Με αυτό τον τρόπο, ρυθμίζοντας τις τελευταίες υποχρεώσεις που έχει απέναντι στη ζωή της, που «ρίχνει τίτλους τέλους» τόσο πρόωρα, φροντίζει να αποκαταστήσει τη μελλοντική ζωή των δύο μικρών αγοριών της, τουλάχιστον από οικονομικής άποψης.

Το άσημο κορίτσι από το Essex, που έγινε διάσημο και πλούσιο μέσα σε μια νύχτα εξαιτίας της τηλεόρασης, δυστυχώς δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να απολαύσει τη ζωή του, εντός ή εκτός των τηλεοπτικών πλατό. Εντούτοις διαθέτει το κουράγιο και το σθένος να χειριστεί εκείνη ακόμα και την ύστατη στιγμή το μέσο που την ανέδειξε, αντί να πέσει θύμα των «αρπακτικών». Και αυτήν τη φορά ο σκοπός της είναι ιερός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου