Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Το σωστό timing να γίνεις γονιός

Αγαπημένο μου ημερολόγιο, ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να γίνει κάποιος γονιός;

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13>02

Την περασμένη Δευτέρα ήρθε στον κόσμο στη Μεγάλη Βρετανία ένα υγιέστατο κοριτσάκι, η Maisie Roxanne. Αυτό από μόνο του δεν θα αποτελούσε είδηση εάν δεν συνοδευόταν από την πληροφορία ότι η μητέρα της μικρής Chantelle Steadman είναι μόλις 15 ετών. Τα πράγματα άρχισαν να περιπλέκονται όταν στη μάχη για την πατρότητα ενεπλάκησαν δύο νεαροί άντρες, ο ένας μικρότερος από τον άλλο. Αρχικά η εφημερίδα «Sun» αποκάλυψε ότι πατέρας του νεογέννητου είναι ο Alfie Patten, ο οποίος ήταν μόλις 12 ετών όταν η έφηβη συνέλαβε. Λίγες μέρες μετά τον τοκετό το νεαρό ζευγάρι φωτογραφήθηκε για τον Τύπο και έκανε δηλώσεις για το ευτυχές, αλλά πρόωρο γεγονός της ζωής τους.
Κανείς, όμως, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα υπήρχε και τρίτο πρόσωπο στην ιστορία, μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε ο Richard Goodsell, 16 ετών, ο οποίος, όπως αποκάλυψε στην εφημερίδα «The News of the World», είναι ο πατέρας του παιδιού. Σύμφωνα με τις περήφανες δηλώσεις του, ισχυρίστηκε ότι «μπορεί να είμαι εγώ ο πατέρας. Όλοι στον περίγυρό μου είναι πεπεισμένοι. Ακόμα και οι φίλοι, όπως και η μαμά μου, πιστεύουν ότι το μωρό έχει πάρει τα μάτια μου». Είναι άλλωστε αποφασισμένος να κάνει μέχρι και τεστ DNA για να το αποδείξει και να αναλάβει τις ευθύνες του.

Η είδηση δεν έκανε μόνο το γύρο της Αγγλίας, αλλά και του κόσμου. Θορυβημένοι οι πολιτικοί και πολιτειακοί άρχοντες της Γηραιάς Αλβιώνας προέβησαν σε δηλώσεις, σοκαρισμένοι λίγο με την είδηση των έφηβων γονιών. Συγκεκριμένα, ο David Cameron, ο αρχηγός των Συντηρητικών, μιλώντας στο Βρετανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θεωρεί ότι η πατρότητα και η μητρότητα δεν είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί σοβαρά τους εφήβους, δεν είναι αυτό στο οποίο πρέπει να επενδύουν. Από την πλευρά του. ο πρωθυπουργός Gordon Brown, ο οποίος βλέπει για ακόμα μία φορά τη δημοτικότητά του να κατακρημνίζεται, συμφωνεί στο γεγονός ότι όλοι στην κοινωνία πρέπει να προσπαθούν ώστε να αποφεύγονται οι ανήλικες κυήσεις. Οι φορείς των Οργανώσεων για ζητήματα Σεξουαλικής Υγείας τονίζουν την ανάγκη των παιδιών να λάβουν σωστή και πλήρη ενημέρωση για ζητήματα που αφορούν τη ζωή τους, ενώ πολίτες και fora στο Διαδίκτυο κάνουν λόγο για διαλυμένες οικογένειες, για γονείς απόντες, για παιδιά που γκρεμίζουν το μέλλον τους, αναγκαζόμενα να εγκαταλείψουν την εκπαίδευση για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

ΣΑΒΒΑΤΟ 14>02

Η είδηση σοκάρει, ιδίως επειδή προέρχεται από την Αγγλία. Διότι παρόμοιες ειδήσεις έχουν ταξιδεψει κατά καιρούς, αλλά αφορούν σε κορίτσια των 12, 13, 14 και 15 ή ακόμα και 5 ετών -που είναι η μικρότερη γυναίκα που έχει μείνει έγκυος στον κόσμο- με το εξής κοινό χαρακτηριστικό. Οι περισσότερες προέρχονται από χώρες του Τρίτου Κόσμου, χωρίς καμία εκπαίδευση και ενημέρωση ή με θρησκευτικές καταβολές που καταδικάζουν την άμβλωση. Πολλές από αυτές έχουν θανατωθεί, ενώ οι περισσότερες αναγκάστηκαν να έρθουν εις γάμου κοινωνία με τον πατέρα του παιδιού, άσχετα εάν το επιθυμούσαν ή όχι. Η Ινδία, το Περού, το Αφγανιστάν, ακόμα η Τουρκία, η φυλή των Ρομά αλλά και τα ελληνικά χωριά έχουν παράδοση σε πρώιμες κυήσεις. Απομακρυσμένες και ντροπιασμένες οι έφηβες, βλέπουν το σκληρό πρόσωπο της κοινωνίας μέσα από την έλευση ενός θείου δώρου, όπως είναι ένα παιδί. Φτωχές, αμόρφωτες, πολλές από αυτές έχοντας πέσει θύματα βιασμού, εξαναγκάζονται να περάσουν μια ζωή με ένα δυνάστη άντρα, αφού εγκαταλείφθηκαν πρώτα από έναν τύραννο πατέρα. Και θεωρείται τύχη εάν τους αφήσουν στα χέρια τους τα παιδιά τους, προκειμένου να τα μεγαλώσουν εκείνες, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιες βλέπουν τα παιδιά τους να πεθαίνουν από έλλειψη τροφίμων ή να γίνονται αντικείμενο αγοραπωλησίας από πλούσιους δυτικούς «πελάτες».
Το σπάνιο όμως στην προκειμένη περίπτωση είναι η ηλικία του πατέρα. Ή καλύτερα των πατέρων. Διότι η έφηβη από τη Βρετανία δεν είχε μόνο συνάψει σεξουαλικές σχέσεις -τα 14 ή τα 15 έτη άλλωστε πλέον είναι ό,τι ήταν τα 18 για τις προηγούμενες γενιές-, αλλά είχε και δεύτερο παρτενέρ. Οι επιλογές της είχαν πάντως ένα ηλικιακό εύρος. Διότι ένα αγόρι στα «γλυκά» 16 κάτι παραπάνω ξέρει από τα άγουρα 12...

ΚΥΡΙΑΚΗ 15>02

Το σεξ χωρίς ουσιαστική ενημέρωση, ιδίως στην εφηβεία, ενέχει σοβαρούς κινδύνους: από την ψυχική φθορά της άμβλωσης, την επιφόρτιση με ένα παιδί σε πολύ άγουρη και ανώριμη ηλικία, μέχρι και το ρίσκο των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών. Όπως και στη χώρα μας, το σεξ θεωρείται ακόμα ταμπού για τα σχολεία και η ενημέρωση είτε γίνεται τεχνικά και αποσπασματικά, μιλώντας μόνο για το προφυλακτικό ως μέθοδο πρόληψης, είτε δεν γίνεται καθόλου, αφού ακόμα δεν έχουν εγκριθεί ανάλογα κονδύλια για την εφαρμογή τέτοιου είδους ενημέρωσης στα σχολεία.
Η σεξουαλική αγωγή όμως σε μια σύνθετη και απαιτητική κοινωνία, όπως η δική μας, δεν αρκεί. Οι μαθητές, οι καθηγητές όπως και οι γονείς οφείλουν να λάβουν μια πιο ολιστική και ψυχική γνώση για τα στάδια εξέλιξης ενός παιδιού, τις αλλαγές που συμβαίνουν προς το δρόμο της ενηλικίωσης, τον τρόπο που εδραιώνονται οι βάσεις στην προσωπικότητά του για μια ολοκληρωμένη ύπαρξη. Το σεξ είναι ένα από τα πολλά και διαφορετικά πεδία στα οποία καλείται το παιδί να οργανωθεί, να αντεπεξέλθει και να απολαύσει. Τα εμπόδια όμως που ενδεχομένως να συναντήσει είναι αναρίθμητα, και η εκπαίδευση αυτό το στόχο θα έχει ώστε να το βοηθήσει να τα υπερκεράσει χωρίς να πληγεί η αυτοπεποίθησή του ή και η ζωή του.

Είναι άξιον απορίας, όμως, ότι αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν σε μια εποχή που η γενιά των 30+ αποφεύγει τη μητρότητα και την πατρότητα σαν ο διάολος το λιβάνι. Εφευρίσκει τρόπους αναβολής και προβάλλει συνεχώς επιχειρήματα περί ανωριμότητας και εργασιακών εκκρεμοτήτων, ακόμα και εάν βρίσκεται στο κατώφλι των 40 χρόνων. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι ένα παιδί μπορεί να φέρει εις πέρας το δύσκολο βάρος της ανατροφής ενός βρέφους, αλλά από την άλλη, πόσο χρονών παύεις να θεωρείσαι παιδί;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου