Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Το "δαιμόνιο" της ελληνικής φυλής

Αγαπημένο μου ημερολόγιο, τι Eurovision, τι euro-ψηφοδέλτιο... Από πίσω κρύβεται πάντα το «δαιμόνιο» της ελληνικής φυλής.

ΚΥΡΙΑΚΗ 17>05

Το Σαββατοκύριακο που μόλις πέρασε αφορούσε την Ελλάδα σε σχέση με την ευρωπαϊκή συμμετοχή της. Μια Ελλάδα που πασχίζει να αναδεικνύεται μεν στην ευρωπαϊκή σφαίρα επιρροής ως κυρίαρχος συνομιλητής, χωρίς, όμως, τελικά να κατορθώνει

-ούσα εγκλωβισμένη στα εθνικά της στερεότυπα- να ξεφεύγει από τα ελαττώματα της ελληνικής φυλής. Είτε, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με τον τελικό της Eurovision και τη συμμετοχή της χώρας μας μέσω του Σάκη Ρουβά είτε με τις ευρωεκλογές και την ανακοίνωση της λίστας των ψηφοδελτίων των δύο μεγάλων κομμάτων, η διαπίστωση αυτή ισχύει το ίδιο.

Ελάττωμα Νο 1: Η σχετικότητα του χρόνου.

«Ή πολύ νωρίς ή πολύ αργά, ποτέ όμως όταν πρέπει» θα μπορούσε να είναι το ελληνικό ρητό που θα αντικαθιστούσε το παλιό και ξεπερασμένο «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Είναι άξιον απορίας αλλά και διαπίστωσης το πόσο διαφορετικά αντιλαμβανόμαστε ως έθνος την έννοια του timing (κατά το ελληνικότερον) για τα μεγάλα γεγονότα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004 λίγο έλειψε οι διεθνείς προσκεκλημένοι να μας βρουν με τις πιτζάμες στο σπίτι, διότι οι προετοιμασίες ολοκληρώθηκαν κυριολεκτικά... την τελευταία στιγμή. Έτσι και με τα ευρωψηφοδέλτια των δύο μεγάλων κομμάτων, που ανακοινώθηκαν μόλις χθες, τη στιγμή που οι υπόλοιποι της Ευρώπης ήδη έχουν προετοιμάσει τους ψηφοφόρους τους, έχοντας οργανωθεί έγκαιρα, όπως αρμόζει στο θεσμό των εκλογών. Από την άλλη, ας λέμε πάλι καλά που τους φώτισε το Άγιο Πνεύμα των φετινών εκλογών και δεν τα ανακοίνωσαν την ίδια στιγμή με τον επόμενο σταρ που θα μας εκπροσωπήσει στη Eurovision. Διότι μόλις λίγες ώρες μετά την 7η θέση που κατέκτησε ο λαμπερός Σάκης για την Ελλάδα, ο «βιαστικός» Τζόνι Καλημέρης ήδη έδωσε -με τον τρόπο του- στη δημοσιότητα τη δική του λίστα για την επόμενη ευρω-συμμετοχή μας. Όπερ σημαίνει ότι μπορεί οι ηγεσίες αυτής της χώρας να μας φυλάνε για έκπληξη τους ευρωβουλευτές που θα στείλουμε να μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε λιγότερο από ένα μήνα, εντούτοις έχουμε από τώρα εξασφαλίσει την υποψήφια για τον ευρωδιαγωνισμό τραγουδιού που θα γίνει του χρόνου στο Όσλο.

Ελάττωμα Νο 2: «Απ' όλα έχει ο μπαξές».

Μπορεί ως έθνος να φημιζόμαστε για την κάπως βαριά ελληνική κουζίνα, εντούτοις στις επικοινωνιακής αξίας επιλογές μας διεκδικούμε το βραβείο του ισορροπημένου πιάτου. Αυτό διαπιστώνεται από τους υπολογισμούς που κάνουν τα δύο μεγάλα κόμματα για τις λίστες των υποψηφίων που προορίζονται για τις εκλόγιμες αλλά κυρίως για τις μη εκλόγιμες θέσεις του Ευρωκοινοβουλίου. Πανομοιότυπα σαν σε καρμπόν, κάτι που αποκαλύπτει ότι είναι και οι δύο μαθητές της ίδιας επικοινωνιακής σχολής, μοιράζουν την πίτα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του πληθυσμού και τις ανάγκες εκπροσώπησής του. Για παράδειγμα, ιδού πώς στελεχώθηκαν οι λίστες: Θέλουμε έναν αγρότη, για το ένδοξο αγροτικό παρελθόν και το πολλά υποσχόμενο μέλλον μας, ένα μετανάστη, για τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες μας άντλησης ψηφοφόρων από μια νέα δεξαμενή που θα δημιουργήσουμε, ένα άτομο με ειδικές ανάγκες, που το θυμόμαστε, κατά τ' άλλα, κάθε 30 του Φλεβάρη, έναν καθηγητή Πανεπιστημίου -αυτός πάντα πάει με όλα-, ένα μουσουλμάνο, για να δείξουμε ότι είμαστε ανεκτικοί στα δόγματα και στις θρησκείες, έναν Έλληνα του απόδημου ελληνισμού, γιατί άλλη μία Ελλάδα βρίσκεται εκεί έξω κ.ο.κ. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο παρακολουθούμε κάθε χρόνο την απέλπιδα και μάλλον αποτυχημένη προσπάθεια των «εγκέφαλων» της ΕΡΤ να φέρουν την πρωτιά σε έναν ανόητο διαγωνισμό, δαπανώντας πολλά εκατομμύρια στις πλάτες των φορολογούμενων πολιτών. Στο ίδιο κλίμα των κομμάτων, η επιτροπή της Eurovision για την ελληνική συμμετοχή θέλει έναν τραγουδιστή να ξέρει να χορεύει, να είναι όμορφος, λαμπερός, κοινής αποδοχής, να τραγουδά αλλά κυρίως να κάνει σόου, να είναι αγαπητός στο ευρωπαϊκό κοινό, να ξέρει από επικοινωνιακές τακτικές, διαλέγοντας ένα τραγούδι που θα είναι μεν σύγχρονο, θα είναι εύκολο στο αυτί του ευρωπαϊκού κοινού, θα αναδεικνύει τις ικανότητες του χορευτή-τραγουδιστή-σόουμαν κ.ο.κ.

Ελάττωμα Νο 3: «Το πολύ χρήμα δεν θέλει κόπο, θέλει κόλπο».

Και μαζί με όλα αυτά θέλουμε την καλοπέρασή μας, έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μας ότι αποδείξαμε -τουλάχιστον στην τηλεόραση- ότι νοιαζόμαστε για την εξέλιξη και την πρόοδο αυτής της χώρας. Οι κυβερνήσεις, λοιπόν, αφού τις πρώτες έξι ημέρες φρόντισαν για το καλό αυτού του τόπου, την 7η νομοθέτησαν υπέρ της αύξησης των μισθών και των συντάξεων των βουλευτών τους. Όσο για την κρατική τηλεόραση, φροντίζει πάντα να νοιάζεται για την καλύτερη επένδυση των χρημάτων του Έλληνα φορολογούμενου. Η φήμη της άλλωστε έχει φτάσει μέχρι τη Σουηδία. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι ο Σουηδός παρουσιαστής στην εμφάνιση του Σάκη μας χθες το βράδυ αναρωτιόταν «πώς είναι δυνατόν η ελληνική αποστολή, που ξόδεψε για promo tours τα περισσότερα χρήματα από όλες τις συμμετέχουσες χώρες, να μην μπορεί να βάλει λίγο ύφασμα ακόμα στο πουκάμισο του Έλληνα τραγουδιστή;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου