Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Μίλα μου... βρώμικα


Αγαπημένο μου ημερολόγιο, πόσο διαφορετικά θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα εάν ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής αποφάσιζε την κατάλληλη στιγμή να μιλήσει... βρόμικα στους υπουργούς του.

19.09.09 ΣΑΒΒΑΤΟ

Όταν ξεσπούσε το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και έρχονταν στην επιφάνεια ονόματα επιφανών πολιτικών που ήταν αναμεμειγμένα με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, ο πρωθυπουργός έκανε μια άνοστη εμφάνιση στη ΔΕΘ και εκστόμισε ακόμα πιο άνοστες ρήσεις για τα σκάνδαλα που κλυδώνιζαν την κυβέρνησή του. Με στρογγυλάδες και πολιτικές ακροβασίες, επέλεξε συνειδητά να καλύψει τις πομπές όλων των εμπλεκομένων, χωρίς να κατορθώσει να πει ούτε μια φορά μια κουβέντα που θα ξέφευγε από την πολιτική ορθότητα και την επίπλαστη ευγένεια, αποδεικνύοντας στους ψηφοφόρους του ότι έχει το ανάστημα για το οποίο τον προτίμησαν.

Κατά τη διάρκεια όλης της προηγούμενης χρονιάς όλες οι ομιλίες του, ακόμα και εάν εκφωνούνταν στο Κοινοβούλιο ή σε τηλεοπτικό στούντιο, εάν συνοδεύονταν από πιο έντονες χειρονομίες ή όχι, εάν ήταν επενδεδυμένες με στόμφο ή χιουμοριστική διάθεση, εξέφραζαν μια πάγια επιθυμία από μέρους του για φυγή προς τα εμπρός, η οποία έμενε μόνο στα λόγια. Διότι κάτω από το λόγο του, τον επιτηδευμένο, τον πολιτισμένο, τον πολιτικά ορθό, κρύβονταν η παραίτηση και η απόλυτη αδυναμία του να βάλει σε τάξη όχι μόνο τη χώρα αλλά ακόμη και το ίδιο του το Υπουργικό Συμβούλιο.

Και τώρα προεκλογικά, τη στιγμή που οι εντυπώσεις εν πολλοίς έχουν καταγραφεί στις συνειδήσεις των πολιτών, το ίδιο άκαμπτο και βαρετό στιλ κυριαρχεί από πλευράς των πολιτικών. Με τη χρήση βαρύγδουπων εκφράσεων, όπως είναι το «Απόφαση ευθύνης» που κοσμεί την προεκλογική αφίσα του πρωθυπουργού, το εξαιρετικά ευφάνταστο «Ώρες ευθύνης», το οποίο χρησιμοποιεί ο υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος και άλλα αναρίθμητα και βαρετά, ο πολίτης νιώθει την επιθετικότητα να βράζει στο αίμα του και την αηδία να εκλύεται από κάθε πόρο του σώματός του. Διότι, αφήνοντας στην άκρη το εάν επιτεύχθηκαν οι εξαγγελίες ή εάν τηρήθηκε το συμβόλαιο με το λαό, αυτό που ορθώνεται ουσιαστικό και καταφανές είναι ότι κανείς μα κανείς την ώρα της πραγματικής ευθύνης δεν μίλησε έξω από τα δόντια. Όπως ακριβώς θα ταίριαζε σε μερικούς βολεμένους, εξυπνάκηδες, που, αν και αιρετοί από το λαό, επέλεξαν την οδό του ιδιωτεύειν εις βάρος του. Και σε συνθήκες απόλυτης διάλυσης και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος, αυτό που ζημιώνει τους πολίτες μιας χώρας, όπως συμβαίνει και με τα παιδιά, είναι η εγκατάλειψη, περισσότερο και από την κακοκηδεμονία.

20.09.09 ΚΥΡΙΑΚH

Ενώ, λοιπόν, στη μικρή χώρα της Μεσογείου μπορεί να χάσαμε χρόνια τώρα την ουσία, αλλά ευτυχείς μπορούμε να πορευόμαστε με τους τύπους, στέλνοντας επιστολές αβροφροσύνης σε γερόλυκους της παράταξης που μας έκαναν τη χάρη να μπουν 12οι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στη μακρινή Αυστραλία ο πρωθυπουργός της Κέβιν Ραντ -που όλως τυχαίως έχει γενέθλια στις 21/9- δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει την ανάλογη γλώσσα στον αντίστοιχο ακροατή. Φανερά εκνευρισμένος από την απαίτηση μερικών βουλευτών να μην προχωρήσει στις περικοπές των δαπανών τους, άφησε τα «σεις» και τα «σας» και τους απάντησε στη... γαλλική. Αφού, λοιπόν, τους «ευχήθηκε αυτά περί της γενετήσιας πράξης», τους διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη για τις βωμολοχίες με τις οποίες τους στόλισε.

«Σε μια περίοδο που ζητάμε λιτότητα από όλους δεν μπορούν οι βουλευτές να είναι σπάταλοι. Οι καιροί είναι δύσκολοι. Αυτή είναι η ουσία» διαμήνυσε ο Κέβιν Ραντ και τα λόγια του ακούστηκαν σαν βάλσαμο στην ψυχή του ταλαιπωρημένου Έλληνα, που μάταια περιμένει μια πιο ριζοσπαστική αντιμετώπιση, μια πιο αληθινή γλώσσα. Ο οποίος σε μια φανταστική σφαίρα θα έβρισκε μεγαλύτερο ενδιαφέρον να δει στην αποψινή τηλεμαχία όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να αρχίζουν τις Χριστοπαναγίες για όλα τα λάθη και τις παραλείψεις, παρά την αντιπαράθεση λόγων χωρίς ίχνος πραγματικού ενδιαφέροντος, χωρίς ίχνος ψυχής.

1 σχόλιο:

  1. Μαρία σωστά τα λες.
    Επειδή λοιπόν ο "καταλληλότερος" δεν φώναξε έξω από τα δόντια και κάλυψε αντί να ...εξοστρακίσει, τώρα είναι αναγκασμένος να τρέχει πίσω από τον G.P. αλλά δεν βλέπω να τον προλαβαίνει ... άσε που ο G.P. είναι και ψηλότερος και κατά συνέπεια έχει μεγαλύτερο ... διασκελισμό, οπότε ... game over :)

    Xαίρομαι που εκτός από τη City Press θα έχουμε την ευκαιρία να διαβάζουμε τα μεστά άρθρα σου και στη blogόσφαιρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή