Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Διαδίκτυο με αγκάθια

Αγαπημένο μου ημερολόγιο, πολλές φορές ξεχνάμε ότι το Διαδίκτυο είναι ένα μαζικό μέσο επικοινωνίας στο οποίο έχουν πρόσβαση άνθρωποι που δεν έχουν τις ίδιες αγαθές προθέσεις με εμάς.

04.07.09 ΣΑΒΒΑΤΟ

Μια φίλη μου εθισμένη στην ψηφιακή επικοινωνία άλλαξε το marital status της στο Facebook λίγα λεπτά αφότου αποφάσισε ότι θα χωρίσει το σύντροφό της. Ήταν ζήτημα εάν είχε προλάβει να το κοινοποιήσει τετ-α-τετ στον ενδιαφερόμενο (πρώην της), αφού μέσω του Facebook πληροφορήθηκε και εκείνος, όπως και πολλοί άλλοι, σχετικοί και άσχετοι, περί της διαθεσιμότητάς της. Προηγήθηκαν και επακολούθησαν πολλές ανάλογες στιγμές που με έκαναν να απορώ και να αναρωτιέμαι σχετικά με τη διάθεση των ανθρώπων να εκμυστηρεύονται και να ομιλούν σε μια άψυχη οθόνη. Ακόμα, όμως, και για αυτούς που επιλέγουν συνειδητά την αποχή από αντίστοιχους διαδικτυακούς χώρους πάντα υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι πρέπει να τους συμπεριλάβουν. Μέσα από συμφραζόμενα φίλων έχω μάθει ότι εν αγνοία μου έχουν «ανέβει» φωτογραφίες μου από πάρτι και γιορτές, διάφοροι ανεπιθύμητοι γνωστοί έχουν γίνει δέκτες πληροφοριών για φίλους που δεν θα έπρεπε να ξέρουν και έχουν προκληθεί μερικές παρεξηγήσεις για ζητήματα που δεν θα έπρεπε να συζητιούνται καν μέσα από αντίστοιχους χώρους δικτύωσης.

Όσοι ανήκουν στη δική μου -μειοψηφούσα- κατηγορία, που δεν γοητεύτηκε ποτέ από την αναζήτηση φίλων μέσω του Διαδικτύου, που δεν έχει γίνει μέλος του Facebook και δεν χαζολογά με κανέναν ηλεκτρονικά, γιατί απλώς δεν έχει χρόνο, νιώθουν ότι η εμμονή των ανθρώπων να μοιράζονται τη ζωή τους μέσα από την οθόνη και το πληκτρολόγιο ενός υπολογιστή μπορεί να οφείλεται στην ψευδαίσθηση ότι ανά πάσα στιγμή βρίσκονται στο επίκεντρο των γεγονότων· αγνοούν, όμως, πόσο μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την ιδιωτικότητά τους, όχι μόνο τη δική τους αλλά και όσων εμπλέκονται έμμεσα.

05.07.09ΚΥΡΙΑΚH

Μια τέτοια περίπτωση προφανώς είναι ο σερ Τζον Σόουερς (φωτό), ο νέος επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Βρετανίας (Μ16), που έπεσε θύμα της κοινωνικότητας της συζύγου του. Μπορεί εκείνος να έχει κάνει επάγγελμα τη διαχείριση πληροφοριών, και μάλιστα σε κρατικό και απόλυτα εμπιστευτικό επίπεδο, εντούτοις η λαίδη Σέλεϊ πίστευε ότι όλοι δικαιούνται να τα γνωρίζουν όλα. Ή, ακόμα χειρότερα, δεν είχε κατανοήσει τι είδους επάγγελμα ήταν αυτό μέσω του οποίου ο σύζυγος έφερνε τα προς το ζην στο σπίτι. Αλλιώς δεν εξηγείται η επιθυμία της να δημοσιεύσει μέσω Facebook στοιχεία που αφορούσαν τη ζωή του συζύγου της και της οικογένειάς τους. Πού μένουν, πώς περνούν τον ελεύθερό τους χρόνο, τι τρώνε, πού πάνε διακοπές, ποιοι είναι οι φίλοι και οι συγγενείς τους, μέχρι τι μάρκα μαγιό φοράει ο Τζον Σόουερς έμαθαν σε σύντομο χρονικό διάστημα όσοι επισκέφθηκαν το προφίλ της Σόουερς. Χωρίς να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της θέσης του συζύγου και την ευθύνη που έχει αναλάβει ή τον κίνδυνο στον οποίο τον εκθέτουν τέτοιου είδους πληροφορίες, η «επικοινωνιακή» σύζυγος, επιλέγοντας να προσθέσει ακόμα λίγους διαδικτυακούς φίλους, υπέπεσε σε μια γκάφα ολκής. Εκθέτοντας διαδικτυακά τη ζωή του επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών, κατόρθωσε να εκθέσει, όχι μόνο διαδικτυακά, τη φήμη και την επαγγελματική επάρκειά του πριν καλά-καλά «κάτσει» στο νευραλγικό πόστο του, αφού θα αναλάβει καθήκοντα το Νοέμβριο. Το θέμα αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα «Mail on Sunday», η οποία ενημέρωσε το Φόρεϊν Όφις και αμέσως μετά οι φωτογραφίες και τα απόρρητα -κατά τα άλλα- στοιχεία για την οικογένεια Σόουερς «κατέβηκαν» από το site. Στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει τις πληροφορίες που αναρτήθηκαν στο Facebook από τη γυναίκα του σερ Τζον Σόουερς, ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ είπε: «Τώρα ξέρετε ότι φοράει μαγιό Speedo».

Απ' ό,τι φαίνεται, η επιθυμία των ανθρώπων να έρθουν πιο κοντά και να μοιραστούν τις ζωές τους είναι μεγαλύτερη από το φόβο του αγνώστου που κρύβεται πίσω από κάθε ανώνυμο χρήστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου