Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Τηλεοπτική σάτιρα, μια κολυμπήθρα για την πολιτική

Η νέα τάξη πολιτικών θα λέει αστεία, θα κάνει επιτυχημένη σάτιρα και θα ασκεί κοινωνική πολιτική μέσω της διέγερσης του λαϊκισμού. Αφού «τρελάνει» τα μηχανάκια της AGB, ήσυχα-ήσυχα θα κατρακυλά και προς τα βουλευτικά έδρανα πριν αλλάξει κανάλι το κοινό της.
Το πολιτικό σύστημα βρίσκει ολοένα και πιο ευφάνταστους τρόπους για να διατηρεί τον εαυτό του, αλλάζοντας ρόλους, πρόσωπα και στρατηγικές. Δεν το ενδιαφέρει να γοητεύει, αλλά να πείθει. Το σύστημα του θεάματος λειτουργεί περίπου με τον ίδιο τρόπο, μόνο που ενδιαφέρεται περισσότερο για τη γοητεία παρά για την πειθώ. Άλλωστε, γνωρίζει πολύ καλύτερα από την πολιτική ότι τα πρόσωπα με χιούμορ κερδίζουν αφοσιωμένους, φανατικούς οπαδούς, κάτι που λείπει από τα κατεξοχήν πολιτικά πρόσωπα.
Η α-πολιτική τηλεόραση;
Από το Σεπτέμβριο του 2009 και οι Έλληνες τηλεθεατές θα διαπιστώσουν αρκετές αλλαγές στα προγράμματα των τηλεοπτικών σταθμών -κάτι που ήδη ισχύει σε άλλες χώρες. Η ενημέρωση θα δώσει τη θέση της στην ψυχαγωγία και η πολιτική στη σάτιρα. Εκπομπές με ειδησεογραφικό ενδιαφέρον και υψηλή τηλεθέαση θα αποσυρθούν ως «ρυπογόνες» για να ανοίξουν οι πύλες στα καινούργια, ξενόφερτα μοντέλα του lifestyle, της πλάκας και του κουτσομπολιού. Από εδώ και στο εξής τα χρώματα που θα κυριαρχούν σκοπίμως στον τηλεοπτικό αέρα θα είναι το ροζ, το κίτρινο αλλά και το άσπρο, έναντι του μπλε, του πράσινου, του κόκκινου αλλά και του γκρίζου, που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Το τέλος της ειδησεογραφίας για την τηλεόραση σημαίνει, όμως, και το τέλος της άσκησης πολιτικής;
Το νέο αίμα των πολιτικών
Αλ Φράνκεν, Μπόρις Τζόνσον και Μπέπε Γκρίλο είναι τρία ονόματα που έχουν κάτι κοινό στην ιστορία τους. Και οι τρεις υπήρξαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο άνθρωποι της τηλεόρασης και οι τρεις άσκησαν έντονη και πετυχημένη σάτιρα και οι τρεις κέρδισαν από μία θέση στην ενεργό πολιτική σκηνή.
Ο Αλ Φράνκεν, άνθρωπος των media μέχρι πρότινος, συμμετείχε στην πολύ επιτυχημένη σατιρική τηλεοπτική εκπομπή «Saturday night live». Χάρη στη δημοτικότητα που είχε λόγω της τηλεόρασης, κέρδισε την πολυπόθητη θέση με τους Δημοκρατικούς στην αμερικάνικη Γερουσία.
Ο Μπόρις Τζόνσον είναι σήμερα ο πληθωρικός δήμαρχος του Λονδίνου. Πολλοί λίγοι θυμούνται ότι ο «ανοικονόμητος» Μπόρις υπήρξε δημοσιογράφος, τηλεοπτική περσόνα στο χιουμοριστικό «Have I got news for you», ενώ το 2004 προτάθηκε για το βραβείο Βafta για αυτή την πετυχημένη παρουσία του. Μετά από την τηλεοπτική σάτιρα πέρασε πανηγυρικά στο Δήμο του Λονδίνου, ενώ οι γκάφες τον χαρακτηρίζουν ακόμα και στην πολιτική του σταδιοδρομία.
Ο Μπέπε Γκρίλο (φωτό) είναι ο Ιταλός Λαζόπουλος. Κωμικός με σταθερή παρουσία στην τηλεόραση, έγινε ιδιαίτερα αγαπητός από την τηλεοπτική εκπομπή «Fantastico 7», όπου σατίριζε την πολιτική και τους πολιτικούς με έντονο και λαοφιλή τρόπο. Αυτές τις ημέρες ανακοινώθηκε ότι μπαίνει στην κούρσα για την ηγεσία των Δημοκρατικών στην Ιταλία, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της παράταξης του Μπερλουσκόνι. Μπορεί αυτοί οι τρεις να είναι σύμπτωση, μπορεί όμως να είναι και η νέα τάση. Η τηλεόραση δεν θα πάψει να διαμορφώνει την πολιτική σκηνή, ακόμα και εάν προβάλλει την Κοκκινοσκουφίτσα. Το ζήτημα, όμως, που εγείρεται είναι εάν θα αντιληφθούν οι πολίτες ποιος από όλους είναι ο κακός ο λύκος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου